SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
IFK Göteborg Akademi
Kamratskap – Kul – Kämpa – Kunskap

IFK Göteborgs fotbollsakademi

 

Akademin är IFK Göteborgs unika barn- och ungdomssatsning för pojkar och flickor i åldern 5 till 19 år. Vi erbjuder även utbildningar för ungdomsledare och tränare. Alla kan delta i akademin, oavsett vilken klubb du tillhör.

 

Akademin startade 1997 och idag är vi cirka 40 ledare och omkring 150 ambitiösa spelare. Grundtanken bygger på mycket och bra träning i en stimulerande miljö. Nyckelorden för oss är miljö, träning, intresse och stimulans. I satsningen ingår även mental träning, en viktig del för unga spelare.

 

Det här ingår i Akademin

Akademin är samlingsnamnet på hela vår utbildningsverksamhet under våra A-lag. Vi har bland annat extraträningar, fotbollsskolor och camper som är öppna för alla, oavsett klubbtillhörighet. Vi erbjuder även verksamhet för tränare från andra klubbar. Dessutom ingår vår egen ungdomsverksamhet och våra två elittrupper för ungdomar i 15- till 19-årsåldern i akademin. Vid sidan av det här samarbetar vi med två grundskolor och ett gymnasium. Mer detaljerad information hittar du under Våra verksamheter.

 
Strategi och ledord

För att vi ska nå våra mål är vår strategi att erbjuda fotbollsintresserade ungdomar många timmar bra och välplanerad träning. Träningen ska ske i en trygg och stimulerande miljö med gott om individanpassade utmaningar som stimulerar spelarna att utvecklas på bästa sätt, efter det egna intresset och de egna förutsättningarna.

 

 Ledorden vi arbetar med kallar vi 4K: Kamratskap, Kul, Kämpa och Kunskap.
 
Delta i Akademin

Om du har ett barn som är intresserad av att delta i akademin, kan du läsa mer om de olika verksamheter under Våra verksamheter.

 
Förebyggande åtgärder för att säkerställa spelarnas säkerhet och trygghet

Akademin har sedan starten 1997 haft tydliga riktlinjer till alla ledare och tränare att de inte ska vara ensamma med någon spelare i någon situation i vår verksamhet för att undvika att barn riskerar att utsättas för övergrepp på något sätt.

 

IFK Göteborgs akademi följer Riksidrottsförbundets policy mot sexuella övergrepp inom idrotten. Detta står med i informationstexten ”Att börja i akademin” som alla föräldrar och spelare måste läsa igenom och godkänna innan man får börja i akademin.

 

Akademins kansli på Prioritet Serneke Arena är uppbyggt med specialutformade samtalsrum med stora glaspartier där ledare/tränare kan ha individuella samtal med spelarna på ett synligt sätt. Vid akademins kick off i början av varje år deltar alla tränare och ledare samt administrativ personal. Där går Akademiansvarig igenom akademins riktlinjer och åtgärder för att skapa en säker och trygg miljö för våra barn och ungdomsspelare.

 

När nya ledare och tränare rekryteras samlar Akademiansvarig in referenser från tidigare uppdrag. Akademiansvarig har också ett introduktionssamtal med den nya ledaren/tränaren och går igenom alla akademins riktlinjer och regler. Den nya ledaren/tränaren måste visa upp ett utdrag ur belastningsregistret som bevis för att hen inte begått någon felaktig handling mot barn.

 
Förebyggande regler för ledare och tränare för att säkerställa spelarnas säkerhet och trygghet

Aldrig vistas ensam med en spelare utan att det syns/kan synas av andra personer, exempelvis sitta i ett café eller rum med glasrutor vid individuella samtal.

 

Undvika att vistas i omklädningsrum när spelare byter om eller duschar.

 

Aldrig själv köra hem en ensam spelare i bil och om en sådan situation uppstår. Om detta måste göras så ska kontakt först tas med förälder/vårdnadshavare och godkännas av dem.

 

Undvik fysisk kontakt med spelare – enda ”godkända området” för eventuell fysisk beröring är en mycket kort klapp på spelarens axel.

 

Alla ledare och tränare måste varje år visa upp ett utdrag ur belastningsregistret som bevis för att de inte begått någon felaktig handling mot barn.

 

Aldrig ha någon ”privat” relation med spelaren eller spelarens föräldrar/vårdnadshavare utanför fotbollsverksamheten eller på sociala medier.

 

Foto: Bildbyrån.

 

 

 
Våra partners